Esdoornschool
  • Welkom
  • Schoolvisie
  • Schoolteam
  • Fotoalbum
  • Schoolorganisatie
  • Oudercomité
  • Info ouders
    • Overlegorganen
    • Sport- en spelkampen
    • Contact
  • Menu Menu
  • Facebook
Esdoornschool Hombeek

Algemene schoolvisie

Algemeen

Onze schoolvisie is het vertrekpunt voor ons onderwijs en alle activiteiten binnen de school. Met het hele team proberen we elke dag de inhoud ervan waar te maken.

Concrete voorbeelden van onze schoolvisie kan je overal op onze website terugvinden. Ook ons schoollied (destijds gecomponeerd door papa Jean Blaute) en ons logo weerspiegelen hoe we onze visie op onderwijs in de praktijk proberen te brengen. Het schoollied “Je kan zijn wie je bent” kan je nu beluisteren.

Esdoornschool Hombeek

Naast het hoofd, het hart en de handen merk je in ons logo ook een esdoornblad. Dit blad symboliseert onze aandacht voor de natuur en het milieu. In 1996 werd onze school laureaat van de nationale Boomplantdag en werd er ter gelegenheid daarvan een Esdoorn centraal op het schoolplein geplant, vandaar de naam Esdoornschool.

Identiteit

Onze school is gelegen in Hombeek, een deelgemeente van Mechelen. Naast de zuidelijke regio van Mechelen (Stuivenberg en Schonenberg) grenzen we aan Zemst, Kapelle-op-den-Bos en Leest.

We zijn een middelgrote tot grote school met kinderen uit alle lagen van de bevolking. De schoolbevolking is een weerspiegeling van onze buurt.

Missie

We zijn een eigentijdse basisschool die de kinderen optimale ontwikkelingskansen biedt. We begeleiden de  kinderen hierin zodat ze kunnen opgroeien tot gelukkige, positief denkende en kritische jongeren. We bewaken een duidelijke onderwijsvisie en -strategie.

Een ervaren en gemotiveerd schoolteam dat zich blijvend professionaliseert, staat hiervoor garant.

Visie

We volgen het pedagogisch project van het GO!

De totale ontplooiing van het cognitieve (boek), het sociaal-emotionele (hart) en de vaardigheden (handen) vormen de basis van ons onderwijs. Deze drie domeinen vindt u, naast het esdoornblad dat voor groenbeleving staat, ook terug in ons logo.

Boek:

Leren is iets complex dat we in onze school benaderen vanuit zoveel mogelijk facetten want we willen kinderen wegwijs maken in de hedendaagse maatschappij.

We hebben voor alle domeinen duidelijke leerlijnen opgesteld met een verticale opbouw van peuterklas tot 6de leerjaar. Deze leerlijnen bieden een garantie voor het behalen van de ontwikkelingsdoelen en eindtermen. De resultaten van de leerlingen worden systematisch, dankzij onze kwaliteitszorg, opgevolgd en indien nodig wordt er tijdig bijgestuurd. Zo streven we ernaar dat onze leerlingen voldoende gewapend zijn om zonder problemen door te stromen naar het secundair onderwijs. Kinderen met specifieke onderwijsbehoeftes worden uiteraard ook geholpen.

We hanteren een gestructureerde aanpak in een veilige leeromgeving zodat het leren herkenbaar wordt. Hierdoor creëren we een positief leer- en leefklimaat. We hebben veel aandacht voor attitudes die het leren bevorderen: houding in de klas, planning en aanpak, bewustzijn.

Hart:

We leren kinderen hun gevoelens te herkennen en te uiten en rekening te houden met de gevoelens van de andere. We leren de kinderen positief kritisch te zijn en zich weerbaar op te stellen. We doen dit via pro-actieve cirkels, kring- en klasgesprekken, herstelcirkels en herstelgesprekken. D.m.v. sociometrisch onderzoek en viseon-afnames worden  conflicten in beeld gebracht en aangekaart.

Met de doordachte inrichting en organisatie van de speelplaats en het toepassen van peer mediation zetten we pro-actief in tegen pesten. Peer mediation is een schoolbrede aanpak waarbij tijdens conflicten, door bemiddeling door leerlingen, gezocht wordt naar oplossingen waarbij elke partij zich goed voelt.

Aan de samenhorigheid werken we via groepsopdrachten, door samen een thema te beleven en klas- en schooloverschrijdende activiteiten op te zetten.

De school is geen eiland: er wordt vaak samengewerkt met het verenigingsleven. Door middel van uitstappen en het uitnodigen van experts in onze school geven we kinderen een ruime blik op de wereld. Aan de hand van regelmatige oudercontacten en gesprekken, onze website, ouderbriefings en informatieavonden streven we naar een duidelijke en open communicatie.

Ook ons oudercomité vormt hier een uitgelezen communicatieplatform.

Handen:

De school  zet o.a. via ‘levend meten’, ‘niveaulezen’, ‘techniek’ en ‘muzische vorming’ naast kennis ook sterk in op vaardigheden. ‘Doen’ naast ‘weten’ vinden we uitermate belangrijk.

We hebben oog voor het muzische via o.a. kleuteroptredens, theaterbezoeken, klasoverschrijdend knutselen, muzische projecten en poppenkast.

Aan onze school is vzw YouSport gelinkt die naschoolse sportactiviteiten en sport- en spelkampen organiseert.

We zijn fier op het label Sport-actieve school en op de gouden medaille Verkeer op School.

Blad:

We behaalden de doelstellingen Afvalarme school 2020. Onze school wil de kinderen zicht doen krijgen op de natuurlijke omgeving en hen hiermee met het nodige respect leren omgaan. Natuurwandelingen, recyclage, afvalbeleid, dierenverzorging en acties om de natuur te onderhouden, ondersteunen het leerproces.

In ons speelbos creëren we educatieve ontdekkingsruimten waar onze leerlingen de natuur kunnen exploreren.

Strategie

We werken via het klassieke leerjaarklassensysteem maar gaan hier toch op een creatieve manier mee om. Een uitgebreide zorgwerking en een doorgedreven ouderparticipatie dragen bij tot meer flexibele werkvormen zoals een uitgebreid differentiatie- en remediëringsnetwerk, co-teaching,  groepswerk, tutoring, hoeken- en contractwerk, aparte leertrajecten, niveaugroepen…

We gaan uit van de ervarings- en belevingswereld van het kind waardoor leren via ervaren, handelen, experimenteren, manipuleren, herhalen en zelfevaluatie ingebed is.

Door een gevarieerd aanbod van uiteenlopende werk- en leervormen en het aanbieden van ervaringen o.a. via extra-murosactiviteiten geven we een zo breed mogelijke basis mee waarbij alle zintuigen, talenten en vormen van intelligentie worden gestimuleerd.

Hieronder vind je de bouwstenen die wij, het leerkrachtenteam en alle medewerkers van de Esdoornschool, belangrijk vinden. De basisbouwstenen vormen de fundering en liggen onderaan. Zij ondersteunen alle andere facetten waar we voor staan.

Zorgbeleid

Zorgbeleid esdoornschool versie 2020 (002)

    privacyverklaring
    Beleidstekst_onderwijsinstelling

Basisschool De Esdoorn
Bankstraat 29

   2811 Hombeek

tel.: 015/41.45.03

esdoornschool@telenet.be

www.esdoornschool.be

© Copyright -Esdoornschool - Hombeek      -   Powered by Novinit
  • Facebook
Scroll naar bovenzijde